Markedsledende leverandør av
vinterhager, rekkverk og skyvedører.

Rekkverk i alu, stål eller plast?

Drømmer du om et rekkverk som ser like bra ut år etter år, og hvor du slipper å kaste bort tid og penger på kjedelig vedlikehold? Da har du kommet til rett sted.

Et godt rekkverk skal være stabilt og beskyttende, samtidig får du også et mer lunere og  intimt uteområde når det blir rammet inn. Spørsmålet er selvsagt hva du skal tenke på før du bestemmer deg.

– Et lekkert rekkverk er på mange måter selve pynten på kaken, og det fine er at du har så  mange flotte modeller å velge blant uansett hvilken stil du har på huset ditt, sier Ronnie Pedersen fra den norske produsenten Veranda.

– Det som gjør det litt forvirrende er at nesten alle rekkverkene ser bra ut når de er nye. Den store forskjellen ligger i hvor lenge den fine finishen holder, og ikke minst hvor mye vedlikehold du er interessert i å drive med. For oss er det derfor viktig å få fram at du får det du betaler for, sier Pedersen.

GRATIS: Les mer om alle våre rekkverk i vår store verandaguide!

Tre: Enkelt, men krever vedlikehold

– Det er ikke uten grunn at tre tradisjonelt har vært det naturlige valget. Er du opptatt av å holde stilen på et gammelt trehus, samtidig som du har en relativt lav inngangsbillett kan tre fortsatt være et godt valg, sier Pedersen.

– Vi kommer likevel ikke utenom at treverk har sine ulemper. Før det monteres må det grunnes, og så må det males eller beises i den fargen du ønsker. Skal treverket holde seg over tid må du i tillegg fortsette å male eller beise med jevne mellomrom. Et trerekkverk medfører derfor en ikke ubetydelig vedlikeholdsutgift, både når det gjelder maling og arbeidsinnsats. Dette er altså merkostnader du bør ta med i beregningen.

– Man er på en måte prisgitt det materialet man har valgt. De fleste forstår at fukt og råte må holdes i sjakk og at levetiden på rekkverket vil bli kort hvis du ikke maler jevnlig. Samtidig er det jo et paradoks at heller ikke det å male jevnlig på begge sider av et gjerde er optimalt når det gjelder holdbarhet. Problemet er at treverket ikke får puste, så sammenlignet med et vanlig veggpanel blir levetiden uansett kortere, sier Pedersen.

Aluminium: Lekkert og helt vedlikeholdsfritt

– Er du lei av å kaste bort tid og penger på løpende vedlikehold, er derfor min oppfatning at det beste valget er et rekkverk i aluminium, sier Pedersen.

– Siden du med aluminium slipper å bekymre deg for rust eller råteproblemer får du i praksis et tilnærmet vedlikeholdsfritt rekkverk. Det fremstår derfor som det opplagte valget for alle som vil kose seg i solen istedet for å bruke tiden på å male eller pusse.

– Det fine med aluminium er i tillegg at det kan leveres i den fargen du ønsker, og at det er en farge som beholder finishen over tid. Vi bor tross alt i et rimelig værhardt land. Da er det godt å vite at du har valgt et materiale som tåler alt det værgudene kan utsette det for, sier Pedersen.

– Vi ser også at kundene setter pris på at aluminium er bra for miljøet siden det kan resirkuleres igjen og igjen. Allerede i dag blir mellom 70-80% av all aluminium resirkulert.

Hva med rekkverk i stål?

– Det fine med stål er at det er sterkt materiale. Ulempen er at du må holde tungen rett i munnen fordi stålkvaliteten varierer kraftig, sier Pedersen. Velger du et rimelig stålprodukt vil det være utsatt for rust, slik at du må pusse det jevnlig for å hindre stygge overflater. Det er dessverre slik at rusten ofte vil sette seg der det er vanskelig å komme til, og da blir den desto vanskeligere å fjerne. Mitt råd er derfor at du styrer unna det billigste stålet.

– Syrefast stål er altså et langt bedre alternativ. Problemet er at dette ofte vil ha en høyere pris enn aluminium, og siden du heller ikke får noen flere fordeler går vinningen bort i spinningen.

Rekkverk i PVC og plast

– Den største grunnen til at folk velger plastprodukter er nok at de er billige i innkjøp. I motsetning til tre vil de heller ikke være utsatt for sopp og råte, slik at du slipper å skrape og male på nytt med jevne mellomrom.

– Vi kommer likevel ikke utenom at plast er et mykt materiale. Det betyr at rekkverksprofilene ofte blir større enn nødvendig, og at de i tillegg er utsatt for riper. All plast må forøvrig vaskes jevnlig for å beholde finishen, og slurver du her blir det fort misfarging. Den største ulempen fra mitt ståsted er likevel at det er et lite miljøvennlig produkt.

– Plast er i seg selv en lite fornybar ressurs, og skal plasten takle de norske temperaturene må de tilsettes andre råstoffer. Resultatet er at allerede et lite miljøvennlig produkt blir enda mer miljøuvennlig, så det hadde jeg styrt unna, sier Pedersen.

TIPS: Se vårt store utvalg av rekkverk i aluminium, og les mer om alle fordelene!

Hva er det mest populære valget?

– Det fine med en rekkverksprofil i aluminum er at du får så mange valgmuligheter, enten du er på jakt etter et tidløst eller moderne uttrykk. Vår Linea-serie kommer i seks ulike varianter, hvorav en er en ren aluminiumsprofil. Det mest populære er likevel å ha en aluminiumsprofil i kombinasjon med glass, sier Pedersen.

– Glasset gjør at rekkverket lar deg beholde utsikten samtidig som du skjermes mot vinden, og denne unike kombinasjonen er det mange som forelsker seg i, sier Pedersen. Du kan også velge mellom helt gjennomsiktig glass, sotet og frostet, eller en kombinasjon av disse. Dermed kan du ha vanlig glass mot utsiktspunktet, samtidig som du velger frostet glass for å hindre innsyn fra den nysgjerrige naboene, humrer Pedersen.

Hvorfor velge Veranda som leverandør?

– Siden vi har vår egen fabrikk her i Bergen er alle våre produkter kortreist vare med rask leveringstid, sier Pedersen. Med full kontroll på hele produksjonsprosessen kan du også være trygg på at du får produkter som er laget for å takle norske forhold, og som selvsagt oppfyller alle krav i henhold til regelverket.

– Alle våre rekkverk blir forøvrig laget etter dine mål. Denne skreddersømmen gjør at du slipper å bruke tid på å tilpasse ukurante standardstørrelser. Når rekkverket blir levert vil det altså være ferdig lakkert i den fargen du måtte ønske, og passe perfekt uansett hvilken størrelse du har på terrassen din, sier Pedersen.

Aluminiumsrekkverkene til Veranda lagerføres i hvit, sort og sølv. Har du andre ønsker kan du velge mellom hele 100 ulike standardfarger! Du kan også velge om rekkverket skal ha blank, matt eller ru overflate.

LES MER OM VÅRE REKKVERK HER!

Nyhetsbrev

Gå ikke glipp av det nyeste — Meld deg på vårt nyhetsbrev!
 
 
 
 
 

Kontakt